Zo doen wij het - Uitjes en vakanties plannen

shiftlifebyanniek, plannen uitjes en vakanties onregelmatig werken. Afrika, thailand, pool, reis, pretpark cavallino matto italië, bangkok,vintgarkloof slovenië, sintra portugal

4 juni 2022

Eindelijk: de zon en de lekkere temperaturen zijn er weer! Ik kan enorm genieten van buiten zijn met lekker weer en als vanzelf ben ik met mijn gedachte al een beetje bij de zomervakantie. Nu onze werkroosters van de zomermaanden bijna compleet zijn, kunnen we daadwerkelijk beginnen met het invullen van deze weken. Ook moeten wij aankomende dagen onze najaarsvakantie gaan aanvragen. Ik heb als single, als stel én als ouder ervaren dat er, werkend in onregelmatige diensten, wel wat shiftlifehacks zijn om je vrije dagen en vakanties zó te plannen, dat je optimaal kunt genieten van je vrije tijd.

Vakanties zonder kids of kids onder de 5: buiten hoogseizoen
Nu Charlot vijf jaar is, zitten we vast aan de planning van haar school. Dit was vroeger wel anders. Er zijn weinig jaren waarin wij in schoolvakanties vrij zijn geweest. Fijn voor de roostermakers én de collega’s die wel aan de schoolvakanties vastzitten: de collega’s die buiten het seizoen gaan, kunnen immers in de zomer de gaten goed opvangen. Ik merk dat die balans er op al mijn werkplekken altijd wel is geweest. Collega’s met kleine kids zijn nu eenmaal het minst flexibel. Ik voel mij hier niet schuldig over: dit is op een werkleven slechts een kwestie van enkele jaren. Als de kinderen ouder zijn, doen wij ons aandeel weer voor iemand anders die op dat moment wat minder kan schuiven. 
Lars en ik hebben dit argument ook drie keer (met succes!) gebruikt op de momenten dat wij een verzoek deden bij onze bazen om een langere reis te maken. Alle opgespaarde vakantiedagen gingen naar die periodes (bewust ‘impopulaire’ vakantiemomenten: de eerste keer heel november en stukje december, de tweede keer mei en juni en vorig jaar half september tot half november), dus tot aankomend seizoen zijn we alle zomers volledig beschikbaar geweest.
Naast dat het rustiger is in deze periodes en je je baas er een groot plezier mee doet, is het financieel natuurlijk ook een stuk aantrekkelijker om in een oninteressante periode een vakantie te boeken. Let wel even op de weersverwachting van je bestemming: je wilt op je enige lange vakantie liever niet in een orkaan- of regenseizoen zitten.

Maak een lange reis!
Over een lange reis gesproken, droom je hier weleens over? Gewoon doen! In welke samenstelling dan ook. Met werken in diensten is dit zo fijn te regelen. Toen Charlot en Max twee en vier waren hebben wij dit gedaan (zie dit artikel!) Roosterwise heb ik toen onder andere mijn ouderschapsverlof voor een paar weken in kunnen zetten en een vakantieweek van het jaar daarvóór meegenomen. Ook heb ik veel met mijn roosterplanners overlegd. Zij zitten al jaren in de materie en wisten precies hoe ik met mijn vakantiesaldo’s in combinatie met roostervrije dagen de vakantieperiode zo lang mogelijk kon maken.

Schoolvakanties: reisjes anders indelen
… en dan hebben wij nu ineens ook met die onvermijdelijke schoolvakanties te maken. Zowel de prijzen als de drukte zijn om van te schrikken! Lars en ik overwegen nu om in de zomer dichtbij huis te blijven – als het weer het toelaat – en dagjes uit te doen. In het najaar – als werk het toelaat – zoeken we de zon op als een soort van extenden van de zomer. En sta hier even bij stil: waarom gaan we allemaal eigenlijk precíes tijdens die schaarse paar zonnige weken Nederland uit? De afgelopen twee jaren hebben wij veel van Nederland ontdekt, onder andere door insta en (ja, is ‘ie weer!) de Kampioen. En we zijn nog lang niet klaar! De bestemmingen in de reisartikelen van dit blad veranderden in 2020 al snel van wereldplekken naar meer coronaproof bestemmingen dichtbij huis. Genoeg plekken die hier in de buurt als vakantie voelen, tot onze achtertuincamping aan toe!

Hurray voor studiedagen! 
Tussen de vakanties door is het ook lekker om een keer op pad te gaan. Om dat nog enigszins te doen zoals eerder, vragen wij alle studiedagen van Charlot óók vrij. Ik moet zeggen dat haar school de studiedagen erg fijn plant. Zo is ze binnenkort een random vrijdag en een maandag vrij vanwege zo’n dag waardoor we ineens een lang weekend weg kunnen. Zonder dat dit ons dus een vrije dag kost! 

Doordeweeks uitjes plannen
Naast gezinnen is het ook voor singles, koppels of groepen zonder kids slim om doordeweeks op pad te gaan. Hoe meer uren jouw afdeling bezet moet worden, des te meer gratis vrije tijd je kunt creëeren. Voorbeeld: Lars en ik werkten destijds op de IC in dag-, avond- en nachtdiensten, zeven dagen per week, 32 tot 36 uur. Deze contracturen konden dus over 168 uren ingedeeld worden (7 dagen x 24 uren). Stel dat wij een keer een midweek vrij wilden, konden we dit puur met roostervrije dagen aanvragen. Als we het weekend daarna weer aan de slag gingen (alweer 16 uren gewerkt in die week) en twee diensten meer werkten in een andere week, waren we alweer bij. Zo konden we vaker wat langer weg dan de gemiddelde kantoorwerknemer die hetzelfde aantal contracturen slechts over 40 uren kan verdelen. Er is dan geen schuifruimte en wanneer je een midweekje weg wilt, kost dit je hoe dan ook vakantiedagen. 
Als ik nu met Lars of mijn moeder / zus / vriendinnen een dagje of nachtje weg ga, probeer ik vaak doordeweeks te plannen als de reisgenoot in kwestie ook kan. Bestemmingen zijn doordeweeks vaak goedkoper dan in het weekend. En eenmaal op locatie is het meestal ook nog eens lekker rustig! Hotels zijn natuurlijk altijd al te boeken wanneer je wilt, maar ook bij CenterParcs kun je sinds een aantal jaar flexibele aankomst- en vertrekdagen kiezen. Ook bij Landal kun je bij de meeste parken flexibel boeken. De reservering moet dan wel rechtstreeks bij het park naar wens gedaan worden en niet via het centrale telefoonnummer. Sinds vorig jaar hebben wij Capfun ontdekt: een keten met parken in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Daar kun je heel eenvoudig via de website je aankomst- en vertrekdatum kiezen. Ideaal! (Zie ook highlight ‘op pad’ op instagram)

NU beleven!
Tot slot ben ik erg blij met onze pluk-de-dag-leefstijl. Wij plannen onze vrije tijd nú en ondernemen regelmatig iets. In mijn baan wordt er met PLB-uren gewerkt (= persoonlijk levensfase budget. Een aantal uren op jaarbasis die ingezet kunnen worden naar wens: besteden als vakantiedag, opsparen voor later, budget voor scholing of werkgerelateerde goederen of eventueel laten uitbetalen. Bij mijn contract van 28 uur is dit ongeveer een week). Ik heb één week minder vakantie per jaar dan Lars, dus ik gebruik deze uren momenteel om de vijfde vakantieweek ook samen vrij te zijn en erop uit te kunnen. Er is natuurlijk niets mis met oppotten voor later, maar wij hebben tijdens ons werk helaas al vele malen gezien dat ‘later’ soms nooit komt en ik denk dat dat de reden is waarom wij er zo in staan. En daarnaast: wie weet veranderen de P&O-regels van je organisatie wel weer en mogen je vrije dagen straks ineens niet meer worden opgespaard. Niets zo veranderlijk als beleid rondom zorg. En hé, het is hard werken in shifts. Gun jezelf ook op tijd ontspanning. Mijn advies – en doe er vooral mee wat je wilt – vier je feestje nú! Later zie je dan wel weer. ❀

Delen

Recente blogs

Zo doen wij het - Nachtdienst draaien
Wat zijn beste nachtdiensttips van mij en mijn zorgcollega's?
Lees verder
Onregelmatig werken, past dat bij jou?
Hi, bovenbouwscholier! Dikke kans dat jij op dit moment druk bezig bent...
Lees verder
Annieks Week - 13, 2023
Maandag: vergadering en training Vroeg dag vandaag! De kinderen zijn gisteravond...
Lees verder

Geef een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *