Zo doen wij het - Kinderopvangtoeslag

Twee jaren op rij was het raak: een behoorlijke naheffing van de belastingdienst omdat we te veel kinderopvangtoeslag ontvangen zouden hebben. Hoe kon dit nu?! We hadden alles zo goed mogelijk ingevuld… Dit is typisch zo’n taak waarbij ik vaak mopperde en misschien is dit wel de bron van het ontstaan van mijn blogidee. Want door het jarenlang simpelweg proberen, hebben wij hier nu eindelijk een goede werkwijze in te pakken. 

Flexibele opvang
Eerst even onze situatieschets: wij maken gebruik van meerdere soorten betaalde opvang, waarbij de gastouderopvang flexibel is. Dit is bij ons echt van nul tot tientallen uren per maand, afhankelijk van de mate waarin ons rooster overlapt. Ook welke gastouder  ̶  er zijn twee lieve vrouwen die met enige regelmaat voor onze kids zorgen en als zij niet kunnen, maken wij incidenteel gebruik van de kinderopvang  ̶  en het aantal uren dat we per opvangadres afnemen, is iedere maand dus wisselend. 

Hoe vullen wij de kinderopvangtoeslag in?
De eerste jaren vulden we aan het eind van iedere maand in hoeveel uren we daadwerkelijk hadden afgenomen. Dit zonder einddatum. Dus stel dat we in januari 25 uren hadden afgenomen, zette ik hier geen eindtijd bij. Hierdoor kwam februari ook weer op 25 uren te staan totdat ik hier een wijziging in zou maken. Ook het jaarinkomen vulden we zo precies mogelijk in: kijkend naar vorig jaar en daar telden we íets bij op.

Dit zorgde bij ons helaas voor grote schommelingen in de maandbedragen en uiteindelijk ook een terugbetaling.

Door de jaren heen zijn wij gelukkig wat kennis rijker, waardoor het nu goed loopt:

  • Ons jaarinkomen vullen Lars en ik beiden een stuk hoger in dan we schatten. Dit zal bij de eindberekening dan lager uitvallen, waardoor je hier in ieder geval eerder wat terug zult krijgen dan dat je moet betalen. Zie je aankomen dat je jaarinkomen anders wordt dan wat je hebt opgegeven? Ook het tussentijds aanpassen van je jaarinkomen is gelukkig mogelijk.
  • Wij schatten onze opvanguren vooraf zo precies mogelijk in en geven dit aantal óf lager op en we corrigeren dit als de maand voorbij is. Dit voorkomt dat we later veel moeten terugbetalen. Feit is namelijk: wat je te verwachten uren voor bijvoorbeeld februari gaan zijn, betaalt de belastingdienst in januari uit. Mocht dit achteraf toch niet kloppen of veranderd zijn, verrekent de belastingdienst dit weer met de volgende maand, enzovoorts. Na het einde van het jaar ga je alle cijfers nogmaals na met je jaaropgaaf en de papieren van zowel de opvang als de gastouders.
  • Wij zijn een tijdje geleden door een medewerker verwezen naar de info over ZZP’ers op hun website. Deze groep heeft namelijk ook vaak te maken met variabele inkomens en wisselende aantallen opvanguren. In deze tekst zijn wij een paar essentiële tips tegengekomen. Ik heb recent doorgegeven dat deze informatie ook erg bruikbaar is voor onregelmatig werkende mensen. Zie hier op de site van de Belastingdienst hoe zij het voor de ZZP’er uitleggen.


Toeslagaanvraag als maandelijks agendapuntje
Iedere maand rond de 31e trek ik met Lars een half uurtje uit om de definitieve gegevens van de afgelopen maand en de geschatte gegevens van aankomende maand in te vullen. (SAMEN, zodat we allebei verantwoordelijk zijn). Daarnaast maken wij vóór het begin van het nieuwe jaar een schatting van ons toekomstige jaarinkomen en dit wijzigen wij op de  site van de belastingdienst. 

Belangrijk bij onze manier is wel om te zeggen dat je maandelijks wellicht  ̶  tijdelijk!  ̶  wat geld misloopt. Dit krijg je terug na de eindberekening rond mei in het volgende jaar. Lars en ik kiezen er bewust voor om iedere maand iets minder te krijgen dan waar we recht op hebben, maar dit krijgen we vervolgens terug bij de eindberekening. Dit bespaart ons sinds een tijdje dus vervelende verrassingen!

Delen

Recente blogs

Zo doen wij het - Nachtdienst draaien
Wat zijn beste nachtdiensttips van mij en mijn zorgcollega's?
Lees verder
Onregelmatig werken, past dat bij jou?
Hi, bovenbouwscholier! Dikke kans dat jij op dit moment druk bezig bent...
Lees verder
Annieks Week - 13, 2023
Maandag: vergadering en training Vroeg dag vandaag! De kinderen zijn gisteravond...
Lees verder

Geef een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *