Zo doen zij het - Sylke

sylke koster mamavandrie shiftlifebyanniek

20 april 2022

Sylke (32), werkt als IC-verpleegkundige in het Slingeland ziekenhuis.
Getrouwd met Danny, werkt als zelfstandig ondernemer in de bouw en heeft projecten door heel Nederland.
Sylke en Danny hebben samen drie kinderen: Lisanne (5), Fender (3) en Julèn (1)

Sylke: ‘Negen jaar geleden ben ik in het RadboudUMC met de Intensive Care-opleiding begonnen. Hier heb ik zes fijne jaren gewerkt. In verband met rust voor mijzelf en mijn gezin heb ik de keuze gemaakt om dichterbij huis te gaan werken. Nu werk ik alweer bijna drie jaar met veel plezier in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem!’

Hoe lang zit je al in the shiftlife
S: “Dan moet ik even diep nadenken… Zo om en nabij de 15 jaar zal dit zijn. Ik ben begonnen in een woonzorgcentrum. Hierna kreeg ik een baan in het ziekenhuis om daar vervolgens door te stromen als Intensive Care-verpleegkundige i.o. Ik vind het een erg leuk vak en een leuke opleiding om mijn beroep nog even te promoten, al zal dit niet meer echt nodig zijn na de corona pandemie!”

Hoe ziet een gemiddelde week er bij jullie uit?
S: “Onze weken zijn heel wisselend, met name door mijn rooster. Danny is de stabiele basis: hij werkt gewoon doordeweeks. Doordat Danny zijn werk door heel Nederland heeft, gaat hij vaak voor dag en dauw weg: veelal voor de klok van 5.00 u. Wat betreft de ochtendopvang met de kinderen kan ik dus niet op Danny terugvallen. Dit betekent dus dat ik met mijn diensten redelijk beperkt ben. Daarnaast zijn de kinderen vanaf hun geboorte al gewend om ongeveer één keer in de week bij opa en oma te logeren. Ik ben bewust 24 uur gaan werken: hierdoor krijg ik mijn rooster met wisselende diensten rond. Ik werk mijn avonddiensten variërend over de week. Als ik een avonddienst heb, haalt Danny de kinderen op bij de opvang, eet met ze en verzorgt het bedritueel. Het is altijd wel een race tegen de klok. Om het in de avond iets gemakkelijker te maken, zorg ik dat het diner is klaargemaakt voor iedereen die dag. Verder denk ik altijd: ‘Ze redden zich maar samen!’, en ik moet zeggen: dit gaat ook prima. Op de vrijdagen werk ik het liefst een dagdienst omdat de kinderen op donderdagavond bij mijn ouders kunnen slapen. De nachtdiensten doe ik het liefst in het weekend op vrijdag, zaterdag en zondag. Hierdoor slapen de kinderen de kinderen ook één keer in de maand van zondag op maandag bij mijn ouders. Als mijn ouders niet zo voor ons klaarstonden qua oppas had ik niet in vast dienstverband kunnen werken. Hier ben ik mij zeker bewust van. Voor de avonddiensten of mogelijke andere oppasmomenten hebben wij de kinderen met een flexibel contract op de opvang geplaatst.”

Fijn dat dat bij jullie kan! Wat betekent dit flexibel contract precies voor jullie? 
S: “Ik heb een maandpot met uren voor elk kind, waar ik flexibel mee om kan gaan. De ene maand heb ik meer opvang nodig dan de andere maand. Ik kan tot twee weken van tevoren de benodigde opvang aanvragen. Dit wordt ook altijd gehonoreerd.”

Hoe ervaren jullie kids deze wisselende weken, denk je?
S: “De kinderen zijn het helemaal gewend dat ik wisselende diensten werk. Ze weten ook niet anders! Als Danny en ik ’s avonds beiden thuis zijn dan merk ik wel dat wij goed op elkaar ingespeeld zijn: het avondritueel loopt op rolletjes!”

… dus er is dan genoeg tijd samen over? 
S: “Ja! Ik ben nooit van de lange taferelen en de kinderen komen ook nauwelijks uit bed ’s avonds. Dus er is inderdaad voldoende tijd voor ons samen in de avonden dat ik vrij ben.”

Wat vind je het fijnst aan onregelmatig werken?
S: “Dat er weinig tot geen problemen zijn bij studiedagen die Lisanne nu heeft nu ze op school zit, en dat veelal één van de ouders gewoon lekker thuis bij de kinderen is.”

En wat vind je lastig?
S: “Ik merk, nu Lisanne op school zit, dat ik haar met een avonddienst weinig zie: ’s ochtends voordat ze naar school gaat eventjes, de volgende dag in de ochtend wéér maar even en dan pas ’s avonds weer langer. Maar goed: voor nu werkt dit werkschema. Als alle kinderen naar school gaan, bekijken we het eens opnieuw.”

Als je morgen een aanbod krijgt: van 9 tot 5 werken in je huidige baan, dan …
S: “Als ze mij nu zouden aanbieden om drie dagen doordeweeks van 9 tot 5 te werken dan sla ik het direct af. De combi die we nu hebben, werkt voor ons gezin momenteel perfect!” 

Tot slot: wat is júllie shiftlifehack?
S: “Gewoon niet te druk maken: just go with the flow!”

Berichtje van Sylke:
Erg leuk dat Anniek mij gevraagd heeft voor een interview voor haar website. Anniek en ik hebben samengewerkt in het RadboudUMC en onze dochters schelen maar vier dagen. Ik vind het leuk om je verhalen te lezen Anniek, en wens je veel succes met je eigen website. Groetjes Sylke 

Sylke en haar leuke gezin volgen? Dat kan op instagram: @mamavandrie_sylke

Delen

Recente blogs

Zo doen wij het - Nachtdienst draaien
Wat zijn beste nachtdiensttips van mij en mijn zorgcollega's?
Lees verder
Onregelmatig werken, past dat bij jou?
Hi, bovenbouwscholier! Dikke kans dat jij op dit moment druk bezig bent...
Lees verder
Annieks Week - 13, 2023
Maandag: vergadering en training Vroeg dag vandaag! De kinderen zijn gisteravond...
Lees verder

Geef een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *